Vilde Virus og den Hemmelige Invasjonen av Laryngoland

Resultatet av forestillingen er at Vilde Virus får seg skikkelig mange viruskamerater.
Elena Syntena blir lurt trill rundt

Vilde Virus er kusine av Karl Korona (SARS-Cov-2 viruset) og gjør derfor et comeback på Vitensenteret VilVite sommer 2020, slik at du kan forstå hvordan slike virus skaper sykdom i luftveier og lunge. 

I denne forestillingen følger vi Vilde Virus når hun lurer Elena Syntena trill rundt. Vilde har nettopp kommet til verden gjennom et fryktelig nys, og er helt alene. Hun ønsker seg viruskamerater. Ribosommeltrommelen til Elena kan brukes til å lage nye virus. Det er bare Elena som vet hvordan den fungerer, men kanskje Vilde kan lure Elena til å gjøre jobben for seg? Med hjelp fra publikum er det stor fare for at Vilde lykkes å infisere oss alle. Virusene lurer celler over hele Laryngoland, og resultatet blir fullstendig kaos. Heldigvis er det bare teater.

Vi har alle opplevd å få besøk av et virus. De er noen sleipe luringer som klarer å lure cellene våre til å lage viruskopier. Forskning Til Folket har ganske enkelt dramatisert influensavirusets livssyklus. Viruset Vilde introduseres gjennom et gjallende nys, hun kommer farende inn på scenen og prøver å finne noen i publikum hun kan infisere. Til dette bruker hun en ”nøkkel” hun har på hodet.  Tross for iherdige forsøk lykkes hun ikke å finne et sted nøkkelen passer blant publikum. Omsider oppdager hun en celle på scenen der nøkkelen kan brukes, og hun får innpass. Et barn fra publikum må riktignok hjelpe til for Vilde Virus er av natur særdeles giddelaus og liker helst at andre gjør jobben for henne. På innsiden av cellen møter vi Elena Syntena, som er fullt opptatt med å møblere cellen sin. Til dette bruker hun en Ribosommeltrommel: en maskin som kan lage hva som helst så lenge den får en oppskrift, men det er bare Elena som skjønner hvordan den fungerer. Det gjelder å få Elena til å tro at Vilde sin oppskrift hører hjemme i den store DNA-boken, cellens oppskrift.Ved hjelp av publikum blir Elena Syntena lurt trill rundt til å lage nye virus.  Når Elena Syntena tror hun er i ferd med å lage sjokoladekake til publikum – og hun sveiver i gang Ribosommeltrommelen – er det Vilde virus kopier som kommer ut i stedet. Her får barna i publikum spille rollen som nylagde virus. Den nye virusgenerasjonen løper på oppfordring ut i publikum for å infisere videre, og slik lager vi en skikkelig influensaepidemi.

Forestillingen dekker disse læringsmålene i læreplanen for naturfag

Etter 4 årstrinn:

«bruke naturfaglige begreper til å beskrive og presentere egne observasjoner, foreslå og samtale om mulige forklaringer på det man har observert»

Etter 7 årstrinn:

«formulere naturfaglige spørsmål om noe eleven lurer på, foreslå mulige forklaringer, lage en plan og gjennomføre undersøkelser»

«forklare hvordan kroppen selv beskytter seg mot sykdom, …»

Sted for gjennomføringHenriette tar med seg ribosommeltrommelen og installerer seg på din skole. Kan bestilles som bakgårdsforestilling (med forbehold om oppholdsvær) eller i gymsal/større rom for 15-50 elever, sttende 1 m. fra hverandre. Jeg kan spille opp til to forestillinger pr. dag. Interaksjon mellom publikum og utøver skjer på minimum 1 m avstand.

Scenerom: minimum 3 x 4 meter.  Trenger 1 time til opprigg, 40 minutter nedrigg.

Kostnad: Gratis for barneskoler, finansiert av Hordaland Fylkeskommune/ Vestland Fylke

Lengde: 60 min.

Pulikum: Klassetrinn 1-7. 

Bestillingsfrist: 1 uke i forkant.

Kontakt:  henriette.ertsas@uib.no    tlf 97601192

Foto: Lars H. Thoresen, Julian Christie Ertsås, VilVite Vitensenter   Avbildning av barna er klarert med foreldre

Alt Vilde Virus ønsker seg er nye virusvenner, er det så mye å be om da?
Elena legger DNA-boken trygt tilbake i kjernen så ingen river ut flere sider, makan til frekkhet!

Selena går ALDRI ut av cellen, der lurer altfor mange farer.

Denne Ribosommeltrommelen er bare min, intet virus får bruke den.
Å nei!  Der har Selena gjort noe fryktelig dumt. Hun er blitt lurt til å lage virus
Hvem vil spille nye virus som kommer ut av Ribosommeltrommelen når Selena tror hun har laget sjokoladekake?