Molekylærbiologisk Høstferieleir

Forskning Til Folket utviklet og arrangerte høstferieleir på vegne av Molekylærbiologisk Institutt, HiB, UiB høsten 2006  Skolelaboratoriet

Maksimal Moro Molekylærbiologi lab

(Molekylærbiologilab for den nysgjerrige gutt eller jente på 14 til 16 år )

Avholdt høstferien 2-6 oktober, 2006.

I kriminalserier på TV får vi innblikk i hvordan DNA-tester benyttes i politietterforskningen. På dette kurset fikk deltagerne benytte samme metoder for å sammenligne eget DNA med prøver funnet på åstedet for skumle hensikter.Videre brukte vi fluoriserende farging og mikroskopering for å lokalisere celleorganeller. Resultatet var fargerike bilder av celler med celleskjelettet og kjernen lysende i rødt og blått. Vi satte vi proteiner i arbeid med å lage juice og skrelle appelsiner. Vi påviste bakterier fra egen hånd, dessuten avslørte vi mikrobeforekomsten på instituttets kjøkkenbenk og toalett. Deltagerne fikk se virus invadere fiskeceller og utfelt DNA fra kiwi. Alle forsøkene ble uført med det utstyret og de maskinene som brukes til daglig på et molekylærbiologisk laboratorium. Og samtlige deltagere ble kløppere på pipettering. Hva pipettering er? Bli med og finn ut selv da vel.

Er reaksjonen begynt? Kosestund mens proteinene gjør jobben sin. En, to, tre, fire, fem bakteriekolonier i petriskålen min.
Her jobber vi sterilt, og så skifter vi pipettespiss nok en gang. Celleskjelettet er strukket som fibrer gjennom cellen.
Kjernen styrer livet i cellen. Noen områder har mindre konsentrasjon av heliksformet DNA og er mindre blå. La oss få presentere livmorhalsceller tilhørende damen Henrietta Lacks
Utenfor mistanke! Jeg hadde ikke likt antall og like lange DNA fragmenter som skurken. Pfu!