Dårlig rettskrivning lærer viruset kunsten å overleve

Du tenker kanskje på evolusjon som en prosess som tar millioner av år og som skjedde en gang i en fjern fortid da det første mennesket oppstod fra apen? Men evolusjonen foregår hele tiden, og før du vet ordet av det har du selv vært med på å utvikle en ny organisme. Når du tar en pille mot en virussykdom gjør du det utrivelig for normale virus, men i den store virusfamilien finnes gjerne en mutant som klarer seg utmerket til tross for pillen. Mutantviruset kan overvinne de normale virusene, og vips så virker ikke medisinen din lenger.

I dette evolusjonsdramaet deltar et virus med alvorlig dysleksi, en gruppe utspekulerte legemidler og en general som opplever en skikkelig dårlig dag på jobben. Grunnet dårlig rettskriving finnes det mange ulike mutantvirus, og cellen som angripes av viruset må ha hjelp fra stadig nye legemidler for å unngå å bli fortært. Du kan delta i kampen for tilværelsen i rollen som legemiddel eller virus, og oppleve evolusjon på nært hold. Kan hende blir du selveste sjefsmutanten som står igjen til slutt.

 

Lengde: 50 min

For ungdomstrinnet og voksne 

Foto:Forskningsdagene, Julian Christie Ertsås

 

 

 

Vet du hva som skjuler seg i pillene du tar? Enten det er antibiotika eller antivirale legemidler. Uansett, blir resulatat resistens.
Kampen for tilværelsen:
Her rapporterer vi inne fra kampens hete: kampen mellom legemiddelet og viruset. Viruset er her representert som klosser i ulike former, ikke så ulikt i virkeligheten. Det er nettopp formen på virusets ytterjakke som avgjør om det klarer seg i kampen mot legemiddelet.