Kortfilmer om viruset

Møt Piggen i egen person :Viruset  er en skikkelig slappfisk som lar cellen gjøre jobben for seg. Målet til viruset er å få laget kopier av seg selv, og det gjør den ved å lure cellen til å behandle virusets arvestoff som om det var cellens eget. Cellen blir lurt opp i stry. Skal ivruset komme seg inn i cellen trenger den S-proteinet, den røde priggen på utsiden av viruset. Denne piggen passer som hånd i hanske til en pigg på utsiden av cellen. Her er form skikkelig viktig. Hvis viruspiggen strekker ut en arm eller en fot passer den ikke lenger til piggen på utsiden av celle og dermed kan ikke viruset binde og komme seg inn i cellen. Derfor passer det bra å illustrere betydningen av S-proteinet med en liten dans.

Hvordan kommer viruset inn i cellen? 

Hvorfor må viruset inn gjennom munnen vår for å smitte? Hva er det med lungeceller som gjør dem så fristende for koronaviruset? Hva er det viruset har som gjør at det får komme inn i cellen? Og hvorfor kan ikke en hudcelle få koronasmitte? Her får du svar selv en 5 åring kan forstå.

Hvordan stoppe viruset?

Ser du ikke hensikten med å vaske hendene for å unngå Koronavirus? Er det vanskelig å tro at litt vann og såpe faktisk kan knerte et virus? Når en dusj neppe har skadet noen du kjenner. Hvordan virker egentlig antibac på viruset? Her får du svar selv en 5 åring kan forstå.

Hvordan blir viruset fanget av antistoffet?

Piggen på viruset passer som hånd i hanske til en tilsvarende pigg på cellen, men ikke nok med det. Det kan være at viruset i et svakt øyeblikk heller lar seg tiltrekke av et antistoff som også passer som hånd i hanske til piggen. Det finnes noen veldig få slike antistofer rundt i blodet, men når en viruspigg først har gjort sin entré kan det fort blir mange flere antistoffer som viruspiggene lar seg tiltrekke av. Men viruspiggen angrer nok fort. Så fort hun har bundet til antistoffet blir viruspiggen nemlig sendt rett i gapet på spisecellen (fagocytten). Det er en selsom skjebne, men det hindrer at du blir syk, og det er jo bra.

Hva skjer med en virusinfisert celle?

En celle holder ikke sitt innerste sjelsliv hemmelig for omgivelsene. Er den infisert med et virus vil den ganske raskt fortelle om dette til alle rundt seg. Ved å presentere en liten bit av viruset på utsiden av cellen. Slik kan de som jobber i immunforsvaret gjenkjenne infiserte celler og ødelegge disse. Litt trist kan hende, men det må til for å unngå at infiserte celler blir virusfabrikker som pumper virus ut i evig tid.

Nøytraliserende Antistoff

Finnes det nøytraliserende antistoff i individer som har vært syk med Covid19? Vil den kommende vaksinen igangsette produksjon av nøytraliserende antistoff hos den vaksinerte? Dette er spørsmål mange stiller seg i disse koronatider. Men hva er egentlig et nøytraliserende antistoff, og hvordan hindrer det viruset å infisere cellen?

Agglutinering 

Antistoff har i oppgave å nøytralisere antigenet, der antigenet i dette tilfellet er koronaviruspiggen. Nøytralisere innebærer å gjøre viruset uvirksomt, hindre at viruset får infisere flere celler. Det gjør antistoffet ved å lage fullstendig floke. Dette er mulig fordi antistoffet har to bindingspunkter, to bein om du vil. Likeledes har viruset flere antigen. Slik binder antigen og antistoff sammen på flere steder og vi får floke, også kalt agglutinering.