I år er vaksine den beste julegave du kan gi

.

Viruset ønsker jo ikke å skade deg, det bare utnytter mulighetene som byr seg.

Klassekampen innlegg

Denne gangen har menneskeheten virkelig tråkket i salaten og røsket opp bladverket i vår omgang med dem vi deler kloden med, og da særlig flaggermusen. Koronaviruset som lever i et relativt harmonisk samboerskap med flaggermusen ble vinteren 2019 tilbudt et uimotståelig deilig matfat i form av en menneskekropp.  Uavhengig av om viruset hoppet over til mennesket på et våtmarked eller gjennom et uhell i laboratoriet startet pandemien fordi vi ikke kunne la dyrene som normalt huser viruset få være i fred der de hører hjemme, i jungelen et sted.

Så bommer vi jammen nok en gang. Europeere og amerikanere hamstrer vaksiner, og etterlater kun dråper til kontinentet Afrika. Slik fikk viruset bykse rundt i en uvaksinert befolking der mange er HIV positive og har svekket immunforsvar. I kroppen på en vaksinert blir viruset nøytralisert av antistoff og likvidert på flekken. Mens et svekket immunforsvar heller utgjør en spennende hinderløype for viruset, med utfordringer som nesten – men aldri helt – tar livet av viruspopulasjonen. Slik ble antagelig omikronvarianten født. Inntil vi følger opp Covax-samarbeidet og sikrer vaksiner til kontinentet Afrika, vil det skje igjen. Men Norge velger i stedet å barrikadere oss selv bak innreiseforbud og pøse på med flere doser til folk som allerede er vaksinert. Når skal vi innse at vi er en del av verden der ingen er beskyttet før alle er beskyttet?

Skal vi få en slutt på pandemien og unngå ytterligere smittsomme varianter hjelper det lite at noen av oss får tre doser, mens andre ikke får én eneste.  Det gjelder å få vaksinert de som enda ikke har fått sin første dose, enten de befinner seg i Afrika eller i din familie og vennekrets. Du kan ta imot din booster vaksinedose med største ydmykhet vel vitende om at den regelrett er nappet ut av armen på en person med immunsvikt i Sør-Afrika. Av praktiske grunner kan du ikke sende din egen dose til fattige land, men du kan bidra direkte til Covax-samarbeidet gjennom Unicef, og la deg stikke med ærbødighet nå som norske myndigheter har valgt å hamstre vaksiner på dine vegne. Denne julen er derfor vaksine den beste gave du kan gi, i trygg forvissning om at gaven kommer deg selv til gode ved å redusere sjansen for nye virusvarianter.

 Du kan høre mer om virus og immunforsvaret i denne podkasten der immunologer fra UiB besvarer pandemispørsmål fra folket.  https://forskningtilfolket.w.uib.no/podcast

Bergen, 24.12.21