Brettspill

Pandemien er over…

Eller det er nå den starter? Tiltakene er avsluttet. Brorparten av befolkningen vil møte viruset i løpet av 2022, rustet med dobbel eller trippel dose vaksine. Dermed er pandemien over for de fleste av oss. Riktignok med unntak av folk i risikogrupper, eldre og dem med immunsvikt, og forresten de som bor andre steder enn Europa og USA, Så kanskje er den ikke helt over likevel.

For å hjelpe befolkningen gjennom pandemien tilbyr Influensasenteret ved Universitetet i Bergen et brettspill om Covid-19 pandemien. Gjennom spillet formidler vi naturvitenskapelig kunnskap om vaksine, SARS-CoV-2 og immunologi. Men først og fremst får spillerne oppleve og forstå flere fortellinger fra pandemien. Vi er alle rammet ulikt enten gjennom smitte med viruset eller av tiltakene mot viruset. Du kan erfare pandemien gjennom øynene til barn og unge, personer i risikogruppe, eldre, vaksineskeptikere, ansatte på bar, lærere og helsearbeidere.

Pandemien er ikke over før den er over for alle.

Spillet

Alle lurer på når er pandemien over. Det kan du finne ut ved å starte 12 mars 2020, trille terning og flytte deg på brettet mot pandemiens slutt. På veien må du ta valg som kan bringe deg selv og alle andre nærmere målet. Den som mest nylig har tatt koronatest og derfor har kjent smittestatus får begynne spillet. 

Skal du delta i dugnaden må du håndtere Den nye Normalen; regler og begrensninger som til tider virker meningsløse og uforståelige. Du kan ta vaksiner på Vaksinestasjonen, slik at kroppen din lager antistoffer og immunceller som bekjemper viruset. Plutselig annonseres Pressekonferanse. Da benker vi oss alle foran TV’en for å høre Erna og Jonas lansere nye tiltak. Er du utålmodig kan du Ta sjansen. Det kan bringe deg raskere fremover, eller tvinge deg å rykke tilbake om du er uheldig.

Vaksinestasjon

Det er ni vaksinestasjoner på brettet. Der kan spillerne motta vaksinedoser. Du får koronasertifikat når 2 doser er mottatt, du har vært smittet 2 ganger, eller kombinasjonen av smitte og én dose vaksine. Når du har koronasertifikat kan du gå dobbelt antall ruter av det du triller eller får instruks om å gå frem på kortene. I samme periode er du immun mot å gå baklengs. Du kan også velge å ikke ta vaksine, det er helt frivillig. Da kan du for øvrig ikke nyte av fordelene vaksinering gir deg i spillets gang.

Smitterute

Kommer du på rute med koronavirus blir du smittet med SARS-CoV-2 viruset. Trekk et kort fra kategorien Covid-19 smitte. Kommer det en annen spiller inn i samme rute som deg mens du er smittsom kan disse bli smittet av deg. De må trille terning og risikerer å ende i isolasjon.

Vaksineholdning

Trekker du kort med bilde av konspiratorisk plakat blir du vaksineskeptiker i to runder, mens brikken din holder en konspiratorisk plakat. . Vaksineskeptikere mottar ikke vaksine når de besøker vaksinestasjonen. Tredje gangen du er vaksineskeptiker varer konspirasjonstenkningen hele resten av spillet. Hvis halvparten eller flere av spillerne holder konspiratorisk plakat blir vaksinestasjonene angrepet. Det er ikke mulig å motta vaksine inntil vaksineskeptikerne igjen er blitt i mindretall.

En andel av brettspillene som deles ut til kafér og biblioteker er finansiert av Familien Brynhildsens legat